07/12/2016


Met de decembermaand in het vooruitzicht maken alle webwinkels zich op voor de Sinterklaas- en Kerstdrukte. De voorbereidingen zijn al een tijdje in volle gang: Nieuw assortiment is bepaald en de webwinkels worden in een nieuw jasje gestoken. Maar ook de warehouse- en vervoerslogistiek worden klaargemaakt voor de drukke periode, die toch al snel een extra omzet van 50% genereert.

Slotting

Met het nieuwe en uitgebreide assortiment is het natuurlijk de vraag waar je al deze artikelen in het DC neerlegt. Bij traditionele warehousing wordt er gekozen voor statische of dynamische slotting. Meer over slotting valt hier te lezen. Bij slotting hebben de artikelen een vaste plek in het DC en worden ze eventueel per assortimentsgroep in zones gegroepeerd: De huishoudelijke apparaten liggen in één zone, de tuinartikelen liggen weer in een andere zone. De snellopende artikelen hebben vaak meerdere vaste locaties om oponthoud bij het orderpicken te voorkomen.

Chaotic storage

Een alternatief zoals wordt toegepast door Amazon.com heet ‘chaotic storage’. Dit komt neer op een georganiseerde en gestructureerde chaos in het DC. Hierbij wordt niet gebruik gemaakt van de statische zones en slotting, maar wordt ieder artikel opgeslagen op een ‘willekeurige’ locatie die in het WMS wordt vastgelegd. Een artikel dat al in het DC ligt en waar nieuwe voorraad voor binnenkomt, wordt niet aan de bestaande locatie toegevoegd, maar wordt op een nieuwe ‘willekeurig’  gekozen locatie neergelegd.

De artikelen op deze manier opslaan heeft een groot aantal voordelen:

  1. Je maakt beter gebruik van de aanwezige ruimte: Amazon geeft aan met deze manier van opslag bijna twee keer zoveel artikelen kwijt te kunnen. Doordat er meer opslaglocaties zijn, zijn de opslaglocaties kleiner en is er minder lege ruimte.
  2. Je voorkomt orderpickfouten: Producten die op elkaar lijken, liggen immers niet meer naast elkaar.
  3. Replenishment gaat sneller: Je hoeft niet meer te zoeken naar de precieze locatie om het artikel aan te vullen.
  4. Je krijgt flexibiliteit bij het orderpicken: Een artikel ligt namelijk op meerdere locaties. Bij het orderpicken moet dus een keuze gemaakt worden van welke locatie het artikel gepickt wordt.

Wiskundige optimalisatie

We komen hierbij op het laatstgenoemde voordeel terug. Bij het slim bepalen van de keuze welke locatie je gebruikt om een order te picken, speelt wiskundige optimalisatie een rol. Door een slimme keuze te maken kun je:

  • Congestie voorkomen: Voorkom drukte in specifieke zones en gangen door die zones en locaties te kiezen waar op dat moment weinig orders gepickt worden.
  • Orderpicken efficienter maken: Het kiezen van die locaties waardoor bijvoorbeeld de gelopen afstand bij het orderpicken minimaal is.

Bij het creëren van ‘chaotic storage’ is het de vraag of het toekennen aan een compleet willekeurige locatie verstandig is. Je kunt wiskundige optimalisatie en simulatie gebruiken om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Welk type locatie gebruik je voor de opslag, rekening houdend met locatiekenmerken zoals grootte en hoogte?
  • Leg je producten die vaak samen gevraagd worden bij elkaar in één gang of zone?
  • Over hoeveel locaties verdeel je een binnenkomende voorraad van een artikel?

Kortom het principe van ‘chaotic storage’  is simpel, maar moet goed worden ingericht. Met wiskundige optimalisatie kun je de keuzes die bij deze manier van opslag horen ondersteunen om zo tot een efficiënt orderpickproces te komen. Met de juiste keuzes is ‘chaotic storage’ wellicht de toekomst voor webwinkels met een groot en variabel assortiment.

Monique van den Broek
Monique van den Broek helpt je graag verder Neem contact op