17/05/2016


De toekomst naar je hand zetten om de best mogelijke uitkomst te realiseren, dat noemen wij optimalisatie. Het is proactief handelen op basis van de kwantitatieve gegevens die je binnen krijgt. Diegenen die echt strak op de bal willen spelen doen dit continu met realtime optimalisatie en zijn te allen tijde klaar om proactief te handelen. Lees verder en leer wat onze klanten hebben geleerd.

 

Data in overvloed, maar dan…

Bij alle bedrijven komt tegenwoordig een enorme stroom van data binnen. Bijvoorbeeld van GPS-metingen op het wagenpark en procesmetingen uit de fabrieken tot klantgegevens uit het callcenter. Natuurlijk kan er veel geleerd worden uit een eindrapportage over de informatie van afgelopen kwartaal, maar er kan direct waarde gecreëerd worden uit de data van dit moment als er direct bijgestuurd wordt.

Jammer genoeg is in de praktijk data zelden eenvoudig beschikbaar of 100% betrouwbaar, waardoor er fouten gemaakt worden. Let dus in ieder geval op de volgende twee punten:

  • Interpretatie
    Het spreekwoord luidt ‘meten is weten’, maar hier geldt net zo sterk ‘weet wat je meet’. De stroom van data kan onduidelijk en veranderlijk zijn. Let daarom op de juiste interpretatie van de getallen. Iets wat gisteren in kWh werd gemeten, kan vandaag als MWh binnenkomen.
  • Filtering
    Neem niet elk gegeven als waarheid aan. In elk realtime meetproces komen meetfouten voor die niet mogen leiden tot foute beslissingen. Het realtime optimalisatieproces moet robuust zijn tegen data abnormaliteiten. Gelukkig zijn hiervoor veel technieken beschikbaar.

 

Snelheid en inzicht

Realtime gegevens snel presenteren is op zichzelf al een uitdaging. Maar wij zetten er graag nog een optimalisatiestap tussen, die adviezen voor bijsturing geeft. Je haalt immers niet het voordeel uit snel weten dat er een probleem optreedt, maar wel uit direct weten hoe je moet handelen. Dat is wat wij willen tonen op een dashboard voor realtime beslissingen. De kunst is om al die informatie om te zetten naar inzicht.
Om dit mogelijk te maken gebruikt CQM state-of-the-art kwantitatieve methoden en werken we bijvoorbeeld met AIMMS, een modelleer- en optimalisatie-softwarepakket van een van onze partners.

 

Succesverhaal en tips

Afgelopen jaar heeft CQM samen met Air Liquide gewerkt aan het realtime bijsturen van productie van industriële gassen. Omdat de afnemers van deze gassen via pijpleidingen direct verbonden zijn met het productieproces, vraagt de continue variatie in verbruik een reactie in de productie. Door adequaat en accuraat te reageren op veranderende klantvraag worden de productiemiddelen efficiënter ingezet en kosten bespaard.

Tot slot nog twee belangrijke tips die het verschil zullen maken

  • Realtime optimalisatie genereert big data
    Als het realtime optimalisatie proces elke minuut draait, dan zijn dat ruim een half miljoen adviezen per jaar. Deze adviezen vormen een tijdserie op zichzelf waaruit geleerd kan worden, bijvoorbeeld waar het bedrijfsproces aanpassingen nodig heeft of het best geïnvesteerd kan worden.  
  • Continue validatie van model en aannames
    Elk model is gebaseerd op aannames en een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Bij de introductie van een model wordt natuurlijk de validiteit getoetst, maar wat als na verloop van tijd de aannames niet meer gelden of het model niet meer nauwkeurig genoeg is? Dan zijn de gegenereerde adviezen niet meer de beste. Daarom moet de validatie in het realtime optimalisatie proces ingebakken zijn.

 

Meer weten over realtime optimalisatie of optimalisatie in het algemeen?
Neem dan gerust contact met ons op!
Jacob Jan Paulus

 

Ook interessant om te lezen: Realtime optimalisatie geeft Air Liquide meer efficiency én inspiratie

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg CQM op LinkedIn!

 

Jacob Jan Paulus
Jacob Jan Paulus helpt je graag verder Neem contact op