10/12/2020


Waarschijnlijk heb je het al gelezen, in coronatijd namen we collega Joost van Sambeeck aan. En daar zijn we nog steeds heel blij mee! Want hoe mooi is het dat Joost vanaf vandaag weer een titel erbij heeft? Hij is namelijk gepromoveerd en mag zich nu officieel Dr. Joost van Sambeeck noemen. Gefeliciteerd Joost! Wil je meer weten over het maatschappelijke vraagstuk over bloedtransfusies voor Sanquin waar hij aan gewerkt heeft? Lees dan verder.

 

Maatschappelijk vraagstuk

Joost zijn proefschrift gaat over ‘Optimal red blood cell matching’, ofwel het vinden van een perfecte match tussen de rode bloedcellen van een donor en transfusieontvanger. Dit deed hij in opdracht van Sanquin. In zijn onderzoek richtte hij zich op de logistieke uitdagingen die ontstaan wanneer je alle transfusieontvangers op veertien verschillende antigenen wilt matchen. Deze logistieke uitdagingen spelen zich met name af op het gebied van voorraadmanagement. Vragen die hierbij komen kijken zijn: welke eenheid kunnen we het beste selecteren voor uitgifte en wat ga je doen als er geen matchend product meer op voorraad is? Een extra complicerende factor is dat rode bloedcellen slechts beperkt houdbaar zijn. Kortom: een super interessant maatschappelijk vraagstuk.

 

Bloedtransfusie en wiskundige optimalisatie

Het huidige transfusiebeleid richt zich met name op drie antigenen. Dat houdt in dat een transfusieontvanger rode bloedcellen krijgt van een donor, waarbij de overige elf antigenen mogelijk niet matchen. Hierdoor kan het lichaam van de transfusieontvanger antistoffen aanmaken, die bij een tweede bloedtransfusie de rode bloedcellen van de donor afstoten, met alle mogelijke gevolgen van dien. Joost heeft hier met zijn wiskundige bril naar gekeken en onderzocht of het mogelijk is om een transfusieontvanger al vanaf de eerste transfusie volledige gematchte rode bloedcellen toe te dienen, zodat er géén antistoffen worden gevormd. Een preventief beleid dus.

Hiervoor heeft hij zich eerst ondergedompeld in de wereld van de transfusiegeneeskunde en zich alle termen, zoals bloedgroepen, antigenen en antistoffen, eigen gemaakt. Daarna heeft hij voor elk van deze termen bedacht hoe hij ze wiskundig zou kunnen beschrijven, zodat hij ermee kon rekenen. Uiteindelijk heeft hij laten zien dat het bijna altijd mogelijk is om voor elke transfusieontvanger een donor te vinden wiens rode bloedcellen perfect matchen. En als zo’n eenheid tijdelijk niet voorradig is, heeft hij een oplossing bedacht om het risico op antistofvorming te minimaliseren. Het is dus gelukt!

   

Wij zijn trots op Joost, mooi om zo’n geslaagde promotie vanaf de zijlijn te volgen.
Houd hem dus in de gaten, want hij gaat nog veel meer toffe projecten binnen CQM uitvoeren!

Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Joost van Sambeeck
Joost van Sambeeck helpt je graag verder Neem contact op