03/07/2023


ChatGPT: we kunnen er in geen enkel vakgebied nog omheen. De meeste ervaringsverhalen zijn lyrisch, sommige juist sceptisch, andere weer er tussenin. Hoe dan ook, hoog tijd om vanuit onze wiskundige blik naar de toekomst en mogelijkheden van ChatGPT te kijken. Jacob Jan deelt zijn visie over dit wereldwijd bekende algoritme en vertelt je ook hoe wij als wiskundigen hiermee om gaan én hoe jij daar als klant van kunt profiteren.

 

Wat is ChatGPT?

We gaan hier geen alinea wijden aan wat ChatGPT is, want als je dat niet weet, dan heb je een klein beetje onder een steen gelegen en die info kun je overal vinden. Maar goed, laten we deze vraag aan ChatGPT zelf stellen. Het antwoord: “ChatGPT is een website waar je interactie kunt hebben met een razend slimme, schrijvende assistent op basis van slimme software.” Zo. Duidelijk. 

Waar we wel graag een alinea aan willen wijden is het volgende. ChatGPT is een algoritme getraind op basis van heel veel teksten, onder andere uit grote online bronnen. Vanuit het internet dus. Wat betekent dat wanneer je een zoekvraag stelt aan ChatGPT, dat algoritme in staat is het meest waarschijnlijke woord dat volgt te bepalen. Zo wordt een zin woord voor woord opgebouwd door steeds het meest waarschijnlijke toe te voegen op basis van ‘de laatste 10.000 woorden in jouw conversatie met ChatGPT’. ChatGPT is daarin slim, want het algoritme zorgt voor variatie. Als je dezelfde zoekvraag nog eens stelt, komt er mogelijk een ander antwoord terug. 

 

Wat maakt ChatGPT zo goed?

Het is gewoon een extreem goed taalmodel. Wat er uitkomt is bijna menselijk qua taalgebruik. En omdat het zo goed is, ben je snel geneigd het te gaan geloven. Er zijn zelfs mensen die praten over ‘hij’ i.p.v. over een computer. Maar dat de vorm goed is, zegt nog niets over de inhoud.

 

Keerzijde ChatGPT

Er zit dus ook een keerzijde volgens ons aan deze AI-tool. Door het feit dat het extreem goed woord voor woord genereert op basis van de enorme mix van bronnen, zegt dat maar beperkt iets over de inhoud van de gegenereerde zin. Daar zit geen redeneervermogen achter (ten minste, niet dat jij ziet) en daardoor kun je ook geen facts checken. Het antwoord kan dus zomaar ‘gegokt’ zijn… Het kan waar zijn, het kan ook niet waar zijn. Nog los van de vraag of datgene dat in de oorspronkelijke teksten waarop ChatGPT getraind is, klopt. Het internet staat vol met fake nieuws, bevooroordeelde en discriminerende teksten zoals we allemaal weten en… ChatGPT is zoals we al zeiden getraind op basis van de info op internet. Wat ChatGPT in de toekomst mooier zou maken is dat wij kunnen zien vanaf welke bron zijn antwoord is gekomen en dat we feiten kunnen checken. Het is nu nog teveel een black box model dat niet uitlegbaar is.

 

Waarom pikt ChatGPT onze banen niet in?

Daarom zijn we ook niet bang dat we door ChatGPT zonder werk komen te zitten. De rationale achter een zoekvraag (of een antwoord waar ‘hij’ mee komt), de context, wordt door ChatGPT niet meegenomen en dat is in ons vak erg van belang. En ja, ChatGPT kan mooie input leveren, maar we moeten deze altijd in de juiste context plaatsen. Wij halen veel kennis en informatie uit gesprekken met medewerkers van een bedrijf, we analyseren data van een organisatie (die we nooit zouden delen met ChatGPT), ontdekken wat er allemaal speelt en op basis daarvan maken we keuzes en nemen we beslissingen over hoe een organisatie het beste ondersteund kan worden. Die vraag kunnen we niet zo specifiek aan de Chatbot stellen en de bot kan niet het antwoord geven dat we willen als deze geen gesprekken met medewerkers heeft gevoerd. Maar we kunnen ChatGPT wel als hulpmiddel gebruiken. En we kunnen ook onze klanten adviseren hetzelfde te doen.

 

Copyright van jou of ChatGPT?

Je moet altijd kritisch blijven en vraagtekens blijven stellen bij alles wat je doet. Zo ook bij de inhoudelijke correctheid van de door ChatGPT gemaakte teksten. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met het copyright van datgene dat er uit ChatGPT komt? Blijf jij eigenaar omdat je de computer input hebt gegeven of wordt alles eigendom van ChatGPT? En mag je het dan gebruiken in je rapport? En hoe gaat ChatGPT om met privacy en informatie uit privacygevoelige bronnen en de input die jij geeft? Enzovoorts…

Kortom: ChatGPT is superinteressant, ga ermee aan de slag, want het is een hulpmiddel van de toekomst. Maar wees kritisch op wat eruit komt. Je moet wel achter de uitkomst staan en kunnen uitleggen hoe tot die uitkomst gekomen is!

 

De grote eindconclusie

Eigenlijk is de grote eindconclusie dat hoe beter je ChatGPT input geeft, hoe beter de output is. Dus hoe gerichter jouw vragen zijn en hoe specifieker je kunt vertellen wat je nodig hebt, hoe beter de resultaten zijn. Maar vervolgens ben je dus best wel veel tijd kwijt aan het verzorgen van die input, dat je het antwoord net zo goed zelf had kunnen schrijven…

Maar in sommige zaken is ChatGPT zeker tijdbesparend en komt dit slimme algoritme erg van toepassing. En we zijn en blijven wiskundigen, dus gewoon hiermee spelen is al erg leuk.

 

Je kunt ChatGPT gebruiken in deze situaties:

  • Als een soort stagiair: je vraagt ‘maak een samenvatting voor dit of dat’. Of ‘genereer een tekst voor een introductieslide’. Daarmee zit je ChatGPT’s krachtige taal model waar het voor gemaakt is. Maar omdat het een stagiair is, zijn wij zelf nog steeds eindverantwoordelijk voor de tekst. Dus reviewen en een oordeel erover vellen is noodzakelijk. Maar hey, je hebt een goede voorzet! 

  • Als een alternatieve zoekmachine. Dus niet standaard de zoekvraag op Google intoetsen en op zoek gaan in de top 10 websites, maar een antwoord voorgeschoteld krijgen. Om vervolgens weer te beoordelen of het klopt. 

  • Om te brainstormen. Niets is zo fijn om lekker te sparren met iemand (nee, een computer) die snel ideeën eruit gooit. Stel je wilt een teamuitje organiseren met een bepaalde groep met die en die achtergrond, dan komt er een idee, bijvoorbeeld een hackathon. Vervolgens vraag je door: wat is dan een leuke hackathon, enz. Ideaal! En ook hier: uiteindelijk beslis je zelf wat de exacte invulling gaat worden en organiseer je het uitje zelf. 

  • Als tekstschrijver: ‘maak even een nette mail waarin ik tot een eerste contact verzoek’. Of ‘schrijf een blog over ChatGPT’. Deze blog is overigens door een CQM’er geschreven, omdat we ook op het gebied van tekst geloven dat een mens dat tot nog toe beter kan dan een computer… Waarom? ChatGPT levert zo nu en dan zeker kunst. Maar jij levert input voor het kunstwerk. Dus dat kan in de toekomst een vaardigheid worden, het goed formuleren van input. Om er vervolgens handmatig (met menselijke hand) een kunstwerk van te maken. 

  • Voor code/programmeerstukjes. Je kunt vragen bijvoorbeeld vragen ‘ik wil in Python een scatterplot maken voor dit en dit. Geef mij het commando.’ Maar ook hier dien je zelf te oordelen. Soms klopt de code, soms niet. Wij laten weleens stukjes code door ChatGPT reviewen, met de vraag om dit te verbeteren. Dan komen er goede suggesties terug, maar niet alles is juist en soms maakt het de code kapot.

 

ChatGPT kan een waardevol hulpmiddel zijn, maar het vervangt niet de expertise en vaardigheden die wiskundigen bieden. Het kan eerder dienen als een aanvulling op je werk en je helpen bij het uitvoeren van routinetaken en het verkrijgen van informatie. Kun jij technologieën zoals ChatGPT omarmen, om efficiënter te werken zodat jij je kunt richten op de meer complexe en uitdagende aspecten van je werk? Neem eens contact op, wij zijn altijd benieuwd naar jouw ervaringen! 

 

Je kunt CQM ook volgen op LinkedIn of via onze digitale digitale nieuwsbrief (4x/jaar).
Image by ThankYouFantasyPictures from Pixabay

 

Jacob Jan Paulus
Jacob Jan Paulus helpt je graag verder Neem contact op