10/05/2023


Werken als consultant in de wiskunde is leuk, uitdagend en divers. Ten minste, dat zeggen al onze wiskundig onderlegde CQM’ers (en dat zijn er inmiddels meer dan 35!). Wil je weten waarom dat nou zo leuk is en wat je überhaupt allemaal doet als consultant? Consultant Martijn Gijsbers (zelf redelijk recent afgestudeerd) geeft je graag 7 redenen, na het lezen van deze blog wil je geheid als consultant in de wiskunde aan de slag. Hopelijk bij CQM ;-)

 

1. Je werkt aan diverse projecten voor verschillende klanten

Als consultant werk je nooit slechts aan één project. Natuurlijk, als je dat wilt, kan en mag dat uiteraard, maar het is niet de standaard in de consultancywereld. Door deze diversiteit neem je een kijkje in heel veel keukens (ofwel: je leert veel bedrijven kennen!). En elk bedrijf is anders, waardoor je continu leert en op diverse manieren wiskunde leert toepassen. Als consultant ben je dus enorm allround met wiskunde bezig. De ene keer is dat in de voedingsindustrie, de andere keer werk je in de transportwereld en weer een volgende keer optimaliseer je een magazijn. De ene keer bouw je een tool, de andere keer schrijf je een adviesrapport of geef je een training.

Daarnaast zijn de vraagstukken van de klanten van CQM vaak complex, ze huren niet voor niets een externe partij in. Dat betekent dat je niet direct aan een model gaat werken, daar gaat een aantal stappen aan vooraf. Dit brengt me meteen bij reden 2.

 

2. Je krijgt met alle facetten van het vak te maken

Als je wiskunde hebt gestudeerd, of Operations Research, of Industriële Statistiek, of welke statistische richting dan ook: tijdens je studie krijg je vaak een duidelijke opdracht waarna je al snel een model bouwt. (Helaas) werkt het in de praktijk niet altijd zo. Onze klanten hebben niet altijd helder waar hun probleem ligt, wat hun vraag is en welk resultaat ze willen behalen. Daarom krijg je in een functie als consultant met alle facetten van het vak te maken: je onderzoekt en voert gesprekken met de klant om ‘de vraag achter de vraag’ te ontdekken. Soms resulteert dat zelfs in pittige discussies, waarin jij de meerwaarde van een wiskundige optimalisatie mag toelichten.

Daarnaast brainstorm je over diverse oplossingsrichtingen, je gaat niet altijd uit van een model of algoritmiek. Bij sommige klanten is de ‘sky the limit’ en kun je zeer creatieve oplossingen bedenken, zoals een Digital Twin of een simulatiemodel, maar ook een voorspelmodel waarmee je bepaalde scenario’s door kunt rekenen en een kijkje in de toekomst kunt nemen. Kortom: de wereld ligt voor je open en alles is mogelijk, mits het budget van de klant het toelaat.

 

3. Je hebt een complete achterban van ervaren mensen uit het vak

Als consultant werk je nooit alleen, altijd met een of meerdere collega’s. En zelfs al werk je met een groepje van bijvoorbeeld vijf personen, je kunt te allen tijde bij andere collega’s binnenlopen en om hulp vragen. Dit resulteert in veel leren, omdat iedereen zijn of haar eigen specialisme heeft of al eens eerder een soortgelijk project heeft gedaan. Je hoeft het wiel daardoor niet opnieuw uit te vinden, maar je moet het wel passend maken voor jouw auto (dit is wiskunde-taal voor ‘jouw project’ ;-)).

Door deze achterban heb jij als consultant bakken met ervaring achter je staan en hierdoor hou je elkaar scherp. Samen heb je meer kennis dan alleen en bereik je meer dan alleen. Samenwerken staat in het consultancy-vak dan ook centraal. Dit moet ook wel, want we ontwikkelen oplossingen die grote impact hebben op de bedrijfsprocessen van onze klant. Dat is dus zeker de moeite waard om door collega’s te laten controleren! Hier maak je alvast kennis met ze. 


Martijn werkte speciaal voor deze foto met een groepje van 5 ;-) En soms kijkt er nog een vogeltje over zijn schouder mee...
 

4. Je bepaalt zelf wat je wilt leren

Als consultant bij CQM wordt er altijd geluisterd naar jouw wensen en welke richting je op wilt. Je kunt dus leren wat je wilt leren. Je mag je ergens in gaan specialiseren of als je een cursus of studie wilt doen op een bepaald gebied is dat ook mogelijk. Daarnaast hebben we een grote fysieke boekenkast staan, is er een digitale bibliotheek en hebben we senior collega’s die een lopende encyclopedie zijn. 

 

5. Je ontdekt de pragmatische kant van wiskunde

Tijdens je studie aan de universiteit gaat het vooral om dat je iets leert begrijpen. In de praktijk gaat het om ‘de deliverable’, ofwel datgene dat je oplevert. De klant heeft een vraagstuk, waar hij de meest optimale oplossing voor wil. Daarmee ga je als consultant pragmatisch aan de slag. Uiteraard gaat daar een theoretisch proces aan vooraf, maar je ziet wel de impact die jouw oplossing heeft op het bedrijf van de klant of de markt waarin zij opereert. Helemaal leuk: als je meewerkt aan productinnovaties, kun je zomaar jouw product na een jaar in de schappen zien liggen!

Als consultant bij CQM pas je echt wiskunde toe. Je blijft na je studie dus met je prachtige vak bezig! Oke, acquisitie (werven van klanten) en facturering komt er ook bij kijken, maar dat vind ik juist nóg een reden waarom het consultancy-vak zo leuk is: je bent van A tot Z bij een project betrokken. Je voert gesprekken, maakt offertes, bewaakt het budget, analyseert data, bedenkt oplossingen, bouwt algoritmes en zorgt voor nazorg en harkt nieuwe opdrachten binnen. Leuk toch? En gedurende dat project bouw je aan wiskundige oplossingen.

 

6. Je mag alle ‘minder leuke dingen’ overslaan

Wanneer een klant CQM inschakelt, zijn de vaak ‘minder leuke dingen’ al gebeurd. De datasets zijn al opgeschoond bijvoorbeeld, je hoeft niet eerst weken aan de slag te gaan om je data op orde te krijgen. Je spreekt als consultant met de klant af hoe de data aangeleverd wordt en daarna mag jij ermee aan de slag. Je hoeft dus niet na te denken over hoe je überhaupt je data gaat loggen. Kortom: je houdt dus meer tijd over voor de leuke dingen van het vak! Die ik al eerder benoemd heb, lees anders even terug ;-)

En natuurlijk komt het ook bij CQM weleens voor dat je moet spitten in de data. Maar dat maakt ons vak niet minder leuk: meedenken over welke data moeten worden vastgelegd en hoe deze het beste gelogd kunnen worden heeft ook zo zijn charmes.

 

7. De lijntjes zijn kort

And last but not least: bij een kleiner consultancybureau zoals CQM zijn de lijntjes kort. Zoals ik eerder al vertelde staat iedereen voor elkaar klaar, datzelfde geldt voor de directeur en het complete management team. Er is geen sprake van hiërarchie, je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid om je vak uit te oefenen en plezier zwaait hier de scepter. Tegelijkertijd sta je er niet alleen voor. Iedereen bij CQM heeft passie voor het vak en vanuit daar gaan we elke dag aan de slag om het leven (en daarmee de processen) van onze klanten leuker en succesvoller te maken.

 

Wil jij meer weten over werken als wiskundige in het consultancy vak?

CQM organiseert workshops, lezingen, speeddates, de Nacht van Eindhoven en nog meer activiteiten voor (middelbare) scholen en universiteiten. Neem contact op met Martijn Gijsbers om te kijken wat de mogelijkheden zijn!

Zo enthousiast dat je direct wilt solliciteren? Doe dat hier!

Benieuwd naar alle consultants en je mogelijke toekomstige collega's? Maak kennis met het team!

Ons op LinkedIn volgen kan ook, of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

 

Martijn Gijsbers
Martijn Gijsbers helpt je graag verder Neem contact op