07/12/2023


Als vervolg op de blog ‘Elektrificatie van je wagenpark? Scenario planning in 7 stappen zorgt ervoor dat je je doel behaalt’ zullen we nu de eerste 3 stappen benoemen en toelichten. Wil je meer informatie of het volledige stappenplan in pdf ontvangen, neem dan even contact met ons op.

 

Scenario planning elektrificatie wagenpark in 7 stappen

Met de groeiende vraag naar duurzaamheid en de urgentie om de klimaatverandering aan te pakken, is de elektrificatie van wagenparken een cruciale stap richting een groenere toekomst. Elektrische voertuigen (EV’s) zijn een populaire en veelbelovende oplossing om uitstoot te verminderen en vervoer duurzamer te maken. Maar hoe zet je nou die stap naar een (volledig) elektrisch wagenpark? Wij zijn ervan overtuigd dat scenario planning hierbij van onschatbare waarde is en zeker wanneer je de 7 stappen uit deze blog volgt.  

Daarbij willen we benadrukken dat bij het gebruikmaken van scenario planning voor de elektrificatie van je wagenpark, samenwerking voorop staat. Beslissingen kwantitatief maken kunnen we alleen in samenwerking met jou, de klant en domeindeskundige.

1. Scope en KPI’s bepalen

De eerste stap is een korte workshop met een dedicated projectteam. Samen onderzoeken we welke vraag je wilt beantwoorden, wat de meest belangrijke beslissingen zijn die een scenario planning model moet ondersteunen, wat de tijdshorizon van de beslissingen is en welke KPI’s rond o.a. kosten van de wagens met infra en CO2-emmissie van belang zijn om de verschillende scenario’s met elkaar te vergelijken.

► Aan het eind van de workshop hebben we afstemming bereikt over de scope van het project en is voor iedereen duidelijk welke stappen we in het project gaan uitvoeren en waar we op gaan focussen. 

 

2. Trends & onzekerheden in kaart brengen 

Vervolgens gaan we alle relevante informatie in kaart brengen. Zo zijn er nog veel onzekerheden binnen het inrichten van een elektrisch wagenpark, zoals:

  • Technologische ontwikkelingen: hoe snel zullen de batterijtechnologie en laadinfrastructuur verbeteren en wat zijn de kosten hiervan?
  • Regelgeving en overheidsbeleid: welke stimuleringsmaatregelen of beperkingen zal de overheid opleggen aan EV’s en traditionele voertuigen? Denk hierbij aan milieuzones, beschikbaarheid van het stroomnet etc.
  • Concurrentie: hoe zullen andere vervoersopties, zoals waterstofvoertuigen, zich ontwikkelen en concurreren met EV’s?

En nog veel meer economische factoren, technologische ontwikkelingen, demografische veranderingen, regelgeving, et cetera. In deze stap brengen we alle trends, gebeurtenissen en onzekerheden in kaart, en kijken we waar wel/geen data voor is.

► Aan het eind van deze stap hebben we alle onzekerheden in beeld en is duidelijk welke data we kunnen gebruiken om deze te kwantificeren. 

 

3. Data verzamelen 

Bij de derde stap is het belangrijk om te bepalen of de huidige data goed genoeg is om een goed scenario planning instrument te ontwikkelen. Hier beslissen we: welke data gaan we gebruiken voor het opbouwen van de scenario’s (stap 4) en het ontwikkelen van het rekenmodel (stap 5)? Denk hierbij aan data zoals de inrichting van het transportnetwerk, de volumes van transport en de kosten voor huidig transport, opslag, etc. binnen het netwerk. We kijken hierbij niet alleen naar de data voor de ‘AS-IS’-situatie, maar ook naar de toekomstige ontwikkeling van het transportnetwerk, de volumes en de kosten. 

► Aan het eind van deze stap hebben we alle data beschikbaar voor de analyse en de modellen en hebben we inzicht in de hoe compleet, consistent en betrouwbaar deze data is.

 

Gratis 7-stappenplan (pdf)

Binnenkort volgt het tweede deel van dit stappenplan met stappen 4 tot en met 7. Wil jij niet wachten en het 7-stappenplan mét toelichting nu al ontvangen? Vul hier dan even je emailadres in, dan sturen wij de pdf nu al naar je toe. Helemaal gratis natuurlijk!

 

Wil jij ook beter voorbereid zijn op de onvoorspelbare toekomst?

Neem dan even contact op met CQM, Frans helpt je graag verder! En we kunnen je niet alleen helpen bij de elektrificatie van je wagenpark. Scenario planning is een instrument dat door CQM wordt toegepast op verschillende business vragen; situaties waarbij complexiteit en onzekerheid een grote rol spelen en meerdere uitkomsten mogelijk zijn. Maar waarbij je toch graag nu al opties wilt verkennen, aanpassingsvermogen wilt creëren en kwantitatief onderbouwde beslissingen richting de toekomst wilt nemen.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Frans de Ruiter
Frans de Ruiter helpt je graag verder Neem contact op