11/04/2022


Een proof of concept, prototype of pilot: net wat anders maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Het zijn de eerste stappen die je zet richting je eindresultaat. Richting je streep op de horizon. Maar het is toch een stip? Wij spreken liever van een streep. Omdat er gaandeweg in het proces bijgestuurd dient te worden en soms van koers veranderd wordt. Focus is goed, maar door deze focus wat breder te trekken, staar je je niet blind op wat je voor ogen hebt. Daarom komt een proof of concept (POC) goed van pas! In deze blog vertellen Frans en Jacob Jan hoe een proof of concept in 3 stappen ervoor zorgt dat je je eindresultaat behaalt. Ofwel: hoe die streep op de horizon steeds dichterbij komt.


1. Je checkt vooraf wat de toegevoegde waarde is

Je kent het wel: je bent continu met innovatie bezig. Met vooroplopen. Je zit boordevol ideeën en die wil je ook uitvoeren. Maar niets is zo vervelend als ergens aan beginnen en er achteraf achter komen dat het idee dat je had een complete flop is: het werkt niet of geeft niet de verwachte waarde. Een proof of concept is een methode die je de kans geeft om vooraf te testen hoe waardevol je idee in de praktijk gaat zijn. Zie het als een kleine test, om iets op compacte schaal uitproberen. Je richt je op de essentie van het idee en het moeilijkste deel van de puzzel, om een praktijksituatie na te spelen. Zo geeft een POC je inzicht in wat zich in de praktijk aandient en helpt het je om te beslissen of het interessant is om het groter op te tuigen.

Doordat je POC vaak gelijk is aan de oplossing die je wilt gaan bouwen, maar dan op kleinere schaal, leer je gaandeweg het proces wat wel en niet werkt, wat belangrijk is, en wat er nodig is om het wel werkend te krijgen. Deze kleine test geeft je dus mega veel inzicht, waardoor je streep op de horizon steeds helderder wordt.
 

2. Je creëert meer draagvlak binnen je organisatie

Nog een fijne stap in het proces: met een POC creëer je draagvlak binnen je organisatie. Je wilt namelijk dat iedereen jouw idee ziet zitten, maar je zult eerst moeten bewijzen dat het werkt. Dit kan met een POC. Het geeft je een globaal beeld van wat er komen gaat en is snel op te zetten, omdat je minder relevante details en randvoorwaarden achterwege laat. Die worden pas toegevoegd in het eindproces. Maar dit globale idee kan je met een POC wel op tastbare schaal uitproberen. Een abstract idee wordt concreet waardoor de organisatie gaat zien wat het kan gaan brengen en het verzamelen van feedback wordt gemakkelijker. Het kan ook dienen als hulpmiddel om businesscases kwantitatief te onderbouwen. Zie een POC als een kleine effort die ervoor zorgt dat je uiteindelijk een springplank hebt om met grote munitie iets te bereiken. Het is de overtuigingskracht en de blueprint van je idee. Om je uiteindelijk naar dat eindpunt te krijgen.
 

3. Je loopt weinig risico

Dat het veel tijd scheelt om met een POC te starten, dat mag wel duidelijk zijn. Maar dat je ook weinig risico loopt, willen we nog graag toelichten. Om een POC op te zetten zijn relatief weinig middelen of mensen nodig. In deze fase is er geen afhankelijkheid met bijvoorbeeld IT-systemen of personeel. Hierdoor kun je snel schakelen en bijsturen. Doordat je investering klein is, maar je wel veel inzicht vergaart, leer je veel. Dit sluit aan bij de filosofie van CQM “Think big, start small and scale fast.” De POC geeft je een tastbare en snelle manier om klein te beginnen aan een groots idee. Daardoor kan je op korte termijn iets zeggen over hoe het idee op de lange termijn gaat uitwerken. Mocht de POC uitwijzen dat het niet werkt, heb je geen grote effort in een idee gestoken dat toch niet gaat werken. Blijkt het wel een schot in de roos, dan kan je vanaf nu snel opschalen. Het is immers heel concreet geworden wat je wilt gaan maken en wat daarvoor nodig is. Met een POC durf je met de volle 100% achter je idee te gaan staan. Die streep op de horizon komt zo alleen maar dichterbij.


Digital Twin of simulatie

Zo’n proof of concept valt onder de noemer Digital Twin of simulatie. Het is vaak een simpel model dat details achterwege laat, maar wat wel een realistische weergave van de werkelijkheid geeft. Wil jij ook een Proof of Concept opzetten? Neem dan contact op met Frans of Jacob Jan!


Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Fotocredit: Pikrepo.
Frans de Ruiter
Frans de Ruiter helpt je graag verder Neem contact op