13/10/2016


Hoe is het nu eigenlijk om CQM-consultant te zijn? 
Een kort vraaggesprek met één van hen: Wieke Selten.

 

Wieke in een notendop 

Mijn vrienden omschrijven mij als een sociale, leergierige, harde werker. Bovendien ben ik nieuwsgierig en werk ik graag met data.

 

Opleiding

Na mijn bachelor Sociologie, rondde ik in 2014 de tweejarige Onderzoeksmaster ‘Sociology and Social Research’ af aan de Universiteit van Utrecht; een Master waarin naast Sociologische theorieën, statistiek een belangrijke rol speelt. 
 

Vóór CQM

Na mijn studie was ik een periode werkzaam als Research Consultant bij een marktonderzoeksbureau waar ik consumentenonderzoek deed voor organisaties in verschillende domeinen, met name in de FMCG en media branche.
 

Werken bij CQM

Wat me al snel opviel is het enthousiasme waarmee CQM-ers werken. Iedereen werkt hier echt aan datgene wat ze het liefste doen: problemen oplossen / anderen van inzichten voorzien met behulp van kwantitatieve methoden. Dit enthousiasme gecombineerd met de leergierigheid en de hoge intelligentie van CQM’ers heeft al veel mooie, vernieuwende dingen opgeleverd.
Verder is me ook opgevallen dat je veel vrijheid krijgt als CQM-er; als je jezelf ondernemend opstelt is veel mogelijk. 
 

Specialisme

Inmiddels werk ik alweer een jaar als consultant bij CQM, in het team dat zich bezighoudt met Product- en Proces Innovatie. In het afgelopen jaar heb ik aan veel verschillende projecten gewerkt. Van projecten over het vinden van de juiste instellingen voor een bepaalde machine tot aan het analyseren van een heel productieproces op zoek naar de parameter die zorgt voor het grote aantal defecten. Maar bijvoorbeeld ook het analyseren van tekstuele klantenfeedback. En als ik moest kiezen is dat mijn specialisme; het analyseren van teksten. Denk hierbij aan het kwantitatief onderzoeken van oorzaken voor hoge star ratings voor een bepaald product of dienst en hoe een product beoordeeld wordt ten opzichte van zijn concurrenten. 
Verder ben ik goed in het structureren van grote hoeveelheden data en, dankzij mijn sociale achtergrond, in het leggen van verbindingen tussen personen. 
 

Een 'gemiddelde' werkdag

Om 8.30 ben ik op kantoor waar ik met een kop thee begin aan de voorbereiding voor een telefonische meeting voor een project later op de ochtend. Eerder deze week heb ik een simulatiemodel gemaakt waarmee de klant in staat is de invloed van het aanpassen van verschillende settings van een machine op een output te bepalen. Na de telco is het alweer tijd voor een lunchwandeling met collega’s door het centrum van Eindhoven, altijd gezellig! Wanneer ik weer terug op kantoor ben, spar ik een uurtje met een collega over een van onze nieuwe analysetechnieken: tekstanalyse. Een inspirerende sessie, waarin weer nieuwe analyse-richtingen naar boven zijn gekomen. Vervolgens spring ik op de fiets naar de High Tech Campus voor een meeting met een Philips-medewerker, waarin ik meedenk over een analysemethode voor een nieuw op te zetten experiment en daarna zit mijn werkdag er alweer op. Maar, de gemiddelde werkdag bestaat eigenlijk niet, werken bij CQM is erg afwisselend! 
 

Dingen waar je enthousiast van wordt

-    Het (bijna) binnenhalen van mijn eerste ‘eigen’ project;
-    Het schrijven van mijn eerste white paper over text analytics;
-    Het organiseren van de Nacht van Eindhoven.
 

Waarom kiezen klanten voor CQM

De belangrijkste reden om een opdracht door CQM uit te laten voeren is denk ik dat we een project in samenwerking met de klant aangaan, waarbij het combineren van de domeinkennis van de klant en de kwantitatieve kennis van CQM een belangrijke rol heeft. Verder komen in een evaluatiemoment na afloop van een project vaak dezelfde feedbackpunten naar voren: CQM-ers luisteren goed naar, en spelen in op, wat de klant nu écht wil, leren erg snel en hebben een gestructureerde manier van aanpak. 
 

Waarom zou iemand bij CQM moeten komen werken?

-    Uitdagend!
-    Toepassen van complexe statistische methoden
-    Luxe om bij verschillende bedrijven een ‘kijkje in de keuken’ te mogen nemen. Denk hierbij aan rondleidingen door productielijnen, maar ook aan introducties van nieuwe producten/ diensten.
-    Van A tot Z betrokken zijn bij projecten (van acquisitie tot uitvoering tot evaluatie). 
-    Veel klantcontact
-    Fijne sfeer onder collega’s


Lijkt het jou ook leuk om bij CQM te werken? 

We hebben op dit moment verschillende vacatures! 

Kijk snel op www.cqm.nl/werkenbij

 

  • Bekijk ook eens de video uit het online Calculus college van de TU/ waarin oud-collega Heleen Muijlwijk over haar passie vertelt: wiskundig modelleren en optimaliseren bij CQM.
  • Of de video met oud-CQM-consultant Johan van Rooij over een typisch CQM-project bij Frog waar hij “samen met de klant relevante wiskundige puzzels oploste”! 

 

Wieke Selten
Wieke Selten helpt je graag verder Neem contact op