03/11/2022


Wanneer je een onmogelijk vraagstuk hebt, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je kent technieken zoals Data Science, Artificial Intelligence en Machine Learning, maar je weet niet wat deze precies inhouden of hoe ze jouw organisatie zouden kunnen helpen. Of je hebt juist heel helder wat er dient te gebeuren, maar je weet niet hoe je daar kunt komen. In de praktijk blijkt dat dat komt doordat je vaak te groot (met hoge investeringen als gevolg) wil beginnen, terwijl stapsgewijs – met een stip op de horizon – beter werkt. Hoe dan ook, de oplossing is vaak simpeler en dichterbij dan je denkt. Maar hoe kom je nou tot dat resultaat? Wellicht helpen deze 3 eye openers omtrent 'data is goud' je! 

 

1. Haal informatie uit de data die je hebt

Dit klinkt wellicht als een open deur, maar uit echt elke data valt informatie te halen. Kijk dus goed naar de data die je in je bezit hebt, daar zit vaak goud in, of het doet je beseffen dat je daar nog een slag te maken hebt! Wanneer je de data niet analyseert, niet 100% doorgrondt of onjuist interpreteert, gaat een belangrijk onderdeel voor een mogelijke oplossing al verloren. Bij het analyseren van data gaat het om kijken. Begrijpen. En nog meer kijken. Als in een warehouse een kledingstuk bijvoorbeeld drie keer verplaatst wordt, zonder verkocht te worden, vraag je dan af waarom dat zo is. Vraag jezelf: waren deze logistieke handelingen in het proces echt nodig en zo nee, wat levert het op als deze verplaatsingen niet meer worden uitgevoerd?

 

2. Weet dat elk klein getal onderdeel is van de wet van grote getallen

Je denkt wellicht dat slechts één handeling verminderen niet veel zoden aan de dijk zet, maar juist in logistieke operaties – in warehouses bijvoorbeeld – kan dat een groot financieel verschil maken. Een voorbeeld: stel je hebt 50 orderpickers. Elke orderpicker loopt per dag 300 minuten. Als een slim algoritme ervoor zorgt dat je een paar procent vermindert, bijvoorbeeld 2%, bespaar je 5 uur per dag. Uitgaande van een uurtarief van bijvoorbeeld € 25,-, bespaar je op jaarbasis ruim € 90.000,-! Daarbij komt als voordeel dat de arbeidsmarkt op dit moment schaarste kent en het dus fijn is als je zaken efficiënter kan uitvoeren. Mijn advies is dan ook om op zoek te gaan naar dat spreekwoordelijke goud.

 

3. Onthoud dat je altijd kunt besparen, hoe goed je proces ook is ingericht

Hoe goed je proces ook is ingericht, mijn stelling is dat je bij elk logistiek proces minstens 5% en soms zelfs meer dan 25% kan ‘besparen’ op elke KPI. Bijvoorbeeld op de inzet van mensen, het aantal storingen, de looproutes in het magazijn, enzovoorts. Belangrijk hierbij is om wel de data uit stap 1 goed te analyseren en niet altijd voor de meest gangbare conclusie te willen gaan. Het goud ligt vaak onder een grote berg zand, je vindt het niet zomaar ;-)

 

Eye-openers of open deur?

Zijn deze 3 tips eye openers voor je of juist open deuren? Wat je antwoord ook is, het zijn de eerste drie stappen naar een smart warehouse of een verbetering van je bedrijfsprocessen. Soms lijkt dat een hele investering, maar als je een rekensommetje in je proces vindt zoals in stap 2, heb je je investering zo terugverdiend.

 

Wil jij jouw oplossing ook eenvoudig helder krijgen?

Als je hulp kunt gebruiken bij het analyseren van je data, van het goud dat je in handen hebt of wanneer je alleen een berg zand ziet, neem dan contact op met Jeroen Goes.
 

CQM op LinkedIn volgen en nooit meer iets missen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Fotocredit: Pexels.
Jeroen Goes
Jeroen Goes helpt je graag verder Neem contact op