Wist je dat een tijdschrift, krant of de verpakking van een pak hagelslag vaak zijn oorsprong vindt in een 7 km lange rol aluminium? Op deze rollen wordt een lichtgevoelige coating aangebracht en vervolgens worden ze op maat gesneden, zodat de drukker aan het werk kan. FUJIFILM in Tilburg maakt deze zogenoemde offsetplaten voor de grafische industrie en Logistiek Manager Maurice Janssen en Logistiek Supervisor Bart Verhoeven wilden dit proces graag optimaliseren. De reden? Minder snijverlies tijdens de productie betekent lagere kosten. De aluminium platen met coating zijn namelijk kostbare producten. Hoog tijd om de heren alles over dit project te vragen! Hiervoor rolden we de 7 km lange rode loper voor ze uit. Weer eens wat anders dan zo’n aluminium rol…


Links: Bart Verhoeven. Rechts: Maurice Janssen.


Ingewikkeld proces versimpelen

“We hadden eigenlijk twee vragen”, vertelt Bart. ”We wilden zowel het werkproces als het planningssysteem waarmee we werkten, optimaliseren. In onze fabriek verwerken wij aluminium rollen, waar we een coatinglaag op smeren en die we vervolgens tot kleinere platen (offsetplaten) snijden. Deze originele aluminium rollen kunnen variëren van 7 tot wel 14 km lang! Die moeten allemaal tot andere formaten gesneden worden, afhankelijk van de maat van de blauwdruk van een krant/tijdschrift bij de drukker. Je kunt je vast voorstellen dat tijdens dit proces snijverlies plaatsvindt, omdat niet platen even groot zijn of de vraag vanuit de klant verschilt. Het is erg duur om materiaal van deze gecoate aluminiumplaten weg te gooien en bovendien niet duurzaam, vandaar dat we zo min mogelijk snijverlies willen. CQM raadde ons een maatwerksysteem aan, zodat we meer ruimte kregen om ons werkproces te optimaliseren. Dat betekende van scratch af aan een nieuw planningssysteem bouwen, maar het geeft ons nu meer vrijheid in keuzes dan voorheen.”

“CQM was eigenlijk de enige partner die ons hierbij kon helpen. De meeste partijen hebben moeite met het snappen van onze processen en vinden het ingewikkeld. We kregen vaak te horen ‘wat jullie doen is hogere wiskunde’. Nou, niets is logischer om dan bij CQM aan te kloppen. Deze knappe koppen zijn in staat onze processen door te vertalen in modellen en deinzen niet achteruit voor maatwerk.”, vult Maurice aan.

 

Minder snijverlies en 4x zo snel

Bart: “Elke keer als wij een batch plannen, leggen we weer een nieuwe puzzel, afhankelijk van de producten die gevraagd worden. We hebben verschillende producttypes voor tijdschriften, kranten en verpakkingsmateriaal. We moeten rekening houden met diverse formaten en oplages. Om die combinaties met zo min mogelijk snijverlies te maken, hadden we een ingewikkeld Excel programma. Dat werkte, maar was een zeer tijdrovende klus.”

Maurice: “Voordat we tot het daadwerkelijk maken van de offsetplaten kwamen, waren we al gauw een maand verder. De order kwam binnen, vier weken puzzelen en dan pas startten we met produceren. Ondersteund door de nieuwe tool van CQM is dit proces versneld naar een week. Kortom: we kunnen de planningspuzzel veel efficiënter leggen, wat niet alleen tijd scheelt, maar ook veel kosten bespaart. Dit komt omdat we niet alleen zelf niet meer hoeven puzzelen, maar het gebeurt ook nog eens slimmer met minder snijverlies. “Je kunt je wel voorstellen dat we zelfs bij een klein percentage minder snijverlies, al gauw veel geld kunnen besparen vanwege de kostbaarheid van de grondstof.”

 

Duurzamer werkproces

“Daarnaast hebben we bij FUJIFILM duurzaamheid hoog op onze prioriteitenlijst staan. Doordat we nu minder snijverlies hebben, gooien we minder aluminium weg. Daardoor belasten we het milieu minder”, voegt Maurice toe. Hij vervolgt: “Ook wilden we minder tussenvoorraad hebben. Eerst planden we het coatingproces apart en daarna keken we of we er een eindproduct van konden maken. Als je de puzzel van tevoren inzichtelijk hebt, scheelt die tussenvoorraad ook aanzienlijk.”


Een kijkje in de fabriek bij FUJIFILM.


Stip op de horizon

“Ik ben dan ook erg tevreden met het uiteindelijke resultaat. Ons productieproces is op zichzelf niet versneld, want onze lijnen werken nog hetzelfde, maar er komt veel meer netto output uit. Het levert ons nu letterlijk meer op. We werken nu veel beter dan voorheen. Het was erg prettig om samen te werken met CQM. Waar wij nog weleens buiten de kaders liepen en de stip op de horizon verloren, lukte het CQM telkens om weer koers te bepalen en het doel voor ogen te houden. Soms verlies je jezelf in alles wat je wilt optimaliseren, maar te veel willen is bijna nooit effectief”, aldus Bart.

Hij vult aan: “Daarnaast zijn de CQM’ers erg toegankelijk en laagdrempelig in het contact. Ze zijn wekelijks bij je, waardoor ze echt onderdeel van je team worden. Hierdoor kunnen ze gericht adviseren en durven ze ook echt te zeggen wanneer iets niet gaat werken. Je wordt goed bij de hand genomen en dat is prettig. Daarnaast ben ik echt onder de indruk van hoe snel ze ons productieproces eigen hebben gemaakt en dit vervolgens vertaald hebben in een efficiënt, werkbaar wiskundig model.”

 

De cirkel is rond

Maurice: “Om ons planningsproces te optimaliseren, diende CQM rekening te houden met veel parameters en uitzonderingen. Sommige bedrijven hebben een systeem waar ze aan vasthouden en daaromheen wordt iets gebouwd. Bij CQM is het andersom: je werkproces is de basis en het systeem wordt hierop ontworpen, zodat er alleen maar relevante functionaliteiten ontstaan. Voor FUJIFILM hebben ze dit samen met AIMMS gedaan. Het zijn fijne mensen, die tot in de puntjes een project verzorgen. Zelfs tijdens de nazorg: een belletje na een aantal weken, chocolaatjes met Sinterklaas, ik hou ervan. Chocolaatjes waar wij dan wel de verpakking voor geregeld hebben. Uiteraard met weinig snijverlies door CQM. De cirkel is rond!”

Jacob Jan, de consultant die vanuit CQM aan dit project gewerkt heeft, reageert: 

"Wat mij verraste was de grote verscheidenheid aan productafmetingen die drukkers van FUJIFILM verwachten. Maar als je voor een tijdschriftenrek staat en ziet dat bijna alles qua maatvoering varieert, is het duidelijk. Met onze wiskundige optimalisatie hebben we in eerste instantie de pijlen gericht op het verlagen van het snijverlies. Welke producten ga je combineren en welke snijpatronen ga je daarop toepassen? Er zijn zoveel variaties dat je niet van een mens mag verwachten dit te kunnen overzien. Gezien de waarde van het product waren alle quick wins (en meer) door FUJIIFILM al lang uit het proces gehaald. Om dan nog een stapje verder te gaan is niet eenvoudig. Vervolgens is er ook gekeken naar de uitvoerbaarheid van het plan, want behalve de harde machinerestricties moet het plan ook praktisch uitvoerbaar zijn en efficiënt voor de mensen op de werkvloer.”

 

Ook een vlijmscherpe planningstool?

Neem dan contact op met Jacob Jan! Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.  



Fotocredit: FUJIFILM.
 

 

 

Jacob Jan Paulus
Jacob Jan Paulus helpt je graag verder Neem contact op