17/03/2021


Zoals je wellicht al vaker hebt kunnen lezen, zijn we fan van simulatie. Het is een alternatief voor een real life experiment. Je bouwt haalbaar, gemakkelijk en snel de werkelijkheid na. Legaal en veilig ook nog eens, wel zo prettig. Je krijgt er inzicht door in je processen, je data wordt eens goed gecheckt, het geeft je creatieve oplossingen, je kunt voorspellen en direct zien wat er speelt. Kortom: het helpt je gericht de juiste stappen te zetten! We hebben je eerder al veel inspiratie gegeven van simulatieprojecten, je de uitdagingen laten inzien en gekeken of simulatie überhaupt wel nuttig is. Dan rest enkel de vraag nog: wanneer zet je simulatie nou in? In deze blog lichten we 5 situaties toe waarin simulatie van pas komt en een zeer positieve uitkomst biedt!
 

1. Als stochastiek een rol speelt

Stochastiek betekent variatie. Als je twee dobbelstenen gooit, weet je niet wat de uitkomst gaat zijn, er zijn veel variaties mogelijk. Denk nog eens terug aan het voorbeeld van Monte Carlo Simulatie, waar variatie in de input direct effect heeft op de output. Of bij faalgedrag van machines: wanneer gaat hij stuk, hoe lang gaat hij mee? Hoe deze variatie doorwerkt in de performance, kan je met simulatie gemakkelijk inzichtelijk maken. En wat denk je van processen met wachttijden? Die zijn altijd anders en simulatie kan je helpen hier concrete inzichten uit te halen.

Wanneer er veel verschillende inputs en diverse vormen van onzekerheid zijn, maakt simulatie het je gemakkelijk om alle mogelijke output in kaart te brengen. Op die manier krijg je snel inzicht in wat je in de werkelijkheid kunt verwachten.

 

2. Bij systemen of processen met interactie

Hoe complexer de situatie, hoe moeilijker het te zien is wat de beste oplossing is. Simulatie helpt je, omdat doorrekenen in deze gevallen niet meer mogelijk is. Bijvoorbeeld bij de keuzes die je moet maken bij het optimaliseren van logistieke processen of bij het inrichten van je (Smart) Warehouse. Simulatie helpt je dus bij processen waar veel beslissingen of mechanische componenten een rol spelen en waarbij je niet meer eenvoudig kunt analyseren/voorspellen hoe deze zich zullen gaan gedragen.

 

3. Als je een kijkje in de toekomst wilt nemen

Wanneer je inzicht wilt hebben in je huidige of toekomstige processen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuw product op de markt brengt of wanneer je een nieuwbouwproject ingaat, helpt simulatie je. Dan spelen er allerlei vragen op die je op voorhand – voordat de productie begint – wilt tackelen en beantwoorden. Zodat je proactief kan reageren en eventuele verrassingen voor bent. Met simulatie kun je voorspellen, een kijkje in de toekomst nemen. Je kunt vooraf al toetsen hoe je de werkelijkheid het beste kunt bijsturen, zodat het in de praktijk alleen maar gemakkelijker wordt.

 

4. Als je met scenario’s aan de slag gaat

Deze haakt in op ons vorige punt: je kunt ook diverse scenario’s schetsen en uitproberen, om te kijken waarmee je het beste resultaat behaalt. Stel je werkt bij NS en je wilt weten wat voor effect een andere dienstregeling heeft op reizen tijdens de spits bijvoorbeeld. Dan kun je dat in de praktijk testen en direct gaan aanpassen, met alle mogelijke gevolgen van dien, of je kunt dit nabootsen in een simulatie. Met simulatie zie je hoe iets uitpakt, wat je wilt bereiken en kan je diverse opties testen.

 

5. Bij een gevoeligheid- of robuustheidsanalyse

Simulatie kan je helpen onderzoeken hoe gevoelig de resultaten zijn voor de inputs. Bijvoorbeeld als je aannames moet maken op basis van bepaalde input bij machines. Wat als ze uiteindelijk vaker kapot zouden gaan dan gedacht, wat voor effecten heeft dat dan? Valt er dan een complete hal uit en welke factoren spelen nog meer een rol? De uitkomst van deze analyse komt nauw, want je wilt zo min mogelijk tijd, geld en mankracht verliezen bij een defecte machine. Simulatie helpt je om dit proces zo precies en gedetailleerd mogelijk te analyseren, zodat de beste oplossing gekozen kan worden.

 

Kortom: simulatie helpt je in veel gevallen een betere keuze te maken! Benieuwd wat simulatie voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij of Jeroen op.

 

Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief


Fotocredit: Pexels.
Lieneke van Boxel
Lieneke van Boxel helpt je graag verder Neem contact op