03/05/2021


Plannen is een vak apart. In diverse branches en markten ontstaat soms zo’n complex geheel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bijvoorbeeld in de energiebranche. Een goede netbeheerder staat voor leverbetrouwbaarheid en het bieden van voldoende capaciteit van de elektriciteitsvoorziening aan de eindgebruikers. Om dit te borgen wordt er continu gewerkt aan onderhouds- en nieuwbouwprojecten. De projectplanning hiervan is een ingewikkelde puzzel; een alsmaar groeiende hoeveelheid projecten die optimaal ingepland moet worden. Met een intelligente planningsondersteuning tool reken je snel verschillende scenario’s door en vergelijk je deze eenvoudig. Daarom in deze blog: hoe los je ingewikkelde planningsproblemen op met slimme wiskunde? En hoe maak je dus je planningsprocessen eenvoudiger én efficiënter?


Complexe puzzel behapbaar maken

Zoals gezegd, de planningspuzzel (en het oplossen daarvan) is complex. Vooral in de energiemarkt, maar zeker ook in tal van andere branches. Het gaat bij de netbeheerder namelijk niet alleen om de alsmaar groeiende hoeveelheid projecten die gepland moeten worden, maar ook om de complexe afhankelijkheden tussen projecten en de omgeving. Daar komt de inzet van gekwalificeerd personeel nog eens bovenop. Met name het efficiënt gebruiken van beschikbaar personeel is belangrijk in een goede planning. We doelen hier op een planningsvraagstuk dat je als mens niet meer kunt overzien.

Door de puzzel goed te leggen kan er efficiënter met de resources omgegaan worden en zo kunnen er onderaan de streep meer projecten gerealiseerd worden. Wij kunnen met behulp van wiskundige optimalisatietechnieken en modellen de beste oplossing tussen de vele miljoenen mogelijke oplossingen vinden. Zodat de puzzel ineens behapbaar en een stuk minder complex wordt. En je niet uren bezig met het oplossen van de puzzel, zodat je tijd overhoudt om de details af te stemmen met de praktijk.
 

Draai aan de knoppen voor een alternatief

Met een intelligente planningstool wordt plannen dan ook een stuk eenvoudiger en efficiënter. Zo levert het je als planner op dat je veel sneller het planningsvraagstuk kunt oplossen. Ook biedt het je de mogelijkheid om meerdere oplossingen door te laten rekenen en te gaan vergelijken. In plaats van één plan op te bouwen, kan er gekozen worden uit een aantal alternatieven.

Door aan de knoppen te draaien en zo de prioriteiten van de bepaalde projecteigenschappen te verschuiven, komen alternatieve scenario’s tot stand. Hiermee kan de impact van strategische keuzes eenvoudig doorgerekend worden. Voorheen betekende een wijziging in de prioriteitstelling een aanpassing in een bestaand plan, nu wordt er automatisch een nieuwe optimale planning gegenereerd. Je hebt dus zelf de touwtjes in handen en kunt proactief in plaats van reactief reageren!
 

Samenwerking softwareleveranciers

Of je nu met een complexe puzzel zoals een netbeheerder te maken hebt, of je werkt met andere ingewikkelde processen, intelligente planningstools maken het leven van veel planners een stuk leuker. En overzichtelijker.

CQM werkt voor het ontwikkelen van deze tools vaak nauw samen met softwareontwikkelaars en andere productleveranciers, om maximaal resultaat voor onze klanten te behalen. Voor deze intelligente planningstool (specifiek gericht op de energiebranche, maar maatwerk is altijd mogelijk!) is CQM de samenwerking aangegaan met SST Software. Wij hebben de wiskundige modellen opgesteld, geïmplementeerd en daarmee de optimalisatie verzorgd. Om vervolgens met SST Software de complete oplossing voor de planningsondersteuning te bouwen. Kortom: alles om ervoor te zorgen dat jouw planning wordt geoptimaliseerd en je mega efficiënt kunt werken!

 

Ben je ook benieuwd wat de mogelijkheden zijn om jouw planningsproces te optimaliseren en te verbeteren? Neem dan contact op met mij, Jacob Jan.

Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op 
LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief
 

Interessante cases:

Optimale inzet van productiemiddelen Essent
BiedOptimaal helpt kwekers op de energiemarkt
Dispatchmodel voor Warmtebedrijf Rotterdam
Realtime optimalisatie geeft Air Liquide meer efficiency én inspiratie


Fotocredit: Pixabay.
Jacob Jan Paulus
Jacob Jan Paulus helpt je graag verder Neem contact op