06/03/2018


De Mol (niet) ontmaskerd…

Onlangs schreef ik een blogover de beste strategie voor het meespelen met de Wie is de Mol? app. Dat was in het begin van de serie. Een korte simulatiestudie wees uit dat je niet te veel moet spreiden. Inmiddels zitten we in de week voor de ontknoping en vertel ik wat ik de afgelopen weken allemaal heb geleerd.

 

Extra kennis

De vorige blog beschrijft het hoofdidee: een soort gecalculeerde kamikaze die eens in de 5 jaar een hoge score moet opleveren. Maar mijn CQM kamergenoot wees me op een artikel waarin iemand de social media had afgestruind om te kijken welke kandidaten kennelijk vroeg in de opnameperiode naar huis zijn gegaan. Dat zouden Olcay, Jan, en Loes zijn. Het adagium van CQM volgend - domeinkennis van het probleem meenemen in een analyse - besloot ik de simulatie te herschrijven en deze verdenking als gegeven te beschouwen. Je moet íets doen om te winnen! Zo meteen meer hierover.

Twee andere aanpassingen in het script:

  1. Ik veranderde de simulatie zodat je bij de oude keuze bleef en niet telkens nieuwe mollen gokt. Dat is belangrijk voor de Molbonus.

  2. Ik haalde er nog wat programmeerfoutjes uit (het is toch nog best tricky om in een paar uurtjes van je weekend, gereserveerd voor sociale verplichtingen en mijn gezin, een goede simulatie te schrijven).

 

Van simulatie naar strategisch denken

De social media analyse blijkt uiteindelijk dus totaal niet te kloppen. Jan en Olcay halen de finale, alleen Loes ging eruit. Een paar keer verloor ik punten: Bella (één van de drie waarop ik punten had ingezet) en Emilio (ook één van de drie). Al met al, nog niet eens zo slecht gegokt. Daarna had ik geluk; drie afleveringen op Simone en Ruben ingezet, en zij bleven erin. De punten schoten omhoog. Maar er stonden nog zo’n 4 mensen boven mij in de vrienden-poule van 19 mensen. Degenen boven mij zetten al een tijdje in op maar 1 persoon, eentje op Simone en eentje op Ruben. Als zij dat zouden doorzetten, ging ik toch niet winnen. Maar Olcay was nog ‘vrij’. Dus nam ik een radicale beslissing; ik zette de simulatie en ‘eens-in-de-vijf-jaar-veel-punten’-strategie opzij en stapte over op de boerenverstand- strategie: switch naar Olcay! Net op tijd, die aflevering ging Simone eruit. Nu is het wachten tot 10 maart tot we weten of deze wijziging in strategie goed uitpakt...

 

Vulcan

In de afgelopen weken heb ik ook iets over mijzelf geleerd. Zoals in Moltalk elke week te zien is, houdt heel Nederland zich bezig met interpretatie van de beelden in de laatste uitzending. Wie denk je dat de Mol is? Kun je het aflezen aan het gezicht, aan de lichaamshouding? Maar ik ben er volledig van overtuigd dat al het televisiemateriaal toch geen informatie oplevert. De programmamakers doen een fantatische job met het monteren: het blijft tot het einde ambigu. Toen Stine eruit ging, werd zij veruit het meest verdacht in de Wie is de Mol? app… Dat was niet alleen te danken aan de deelnemers van dit seizoen maar zeker ook aan de programmamakers (slimme regie van het montageteam), denk ik.

Ik bekijk het dus maar als volgt. Net als toen mijn vrouw net in verwachting was en veel mensen de vraag stelden: denk je dat het een jongen of meisje wordt? – Ik kon mij geen ander antwoord indenken dan “50-50”, of anders 51-49 of zo als je pietje precies wilt zijn. Maar waar anderen vaak ook ‘softe’ aanwijzingen (zoals de mate van misselijkheid van de moeder of de vorm van de zwangere buik) mee laten tellen in hun beredenering, bekijk ik het dus redelijk exact. Ik voel me een beetje als de volledig logisch denkende Vulcans uit het Star Trek universum – kansberekening met een gecalculeerd inschatten van de informatie. Spock wist geregeld een heel precieze kans te noemen op een goede afloop. En in mijn hoofd staan de kansen voor de kandidaten los van de mooie beelden uit Georgië met alle amusante opdrachten, ondanks alle mogelijke verleiding om anders te redeneren... Kortom, Ruben, Jan, Olcay zitten in de finale en ik heb 1/3 kans om de poule te winnen.

 

Toch een kleine analyse

Toch zorgde een reactie van een collega nog voor een kleine extra analyse. Hij wees me er namelijk op dat in de halve finale alle kandidaten Ruben verdachten (behalve Ruben zelf natuurlijk). Dat moet toch ook wat zeggen?! De kandidaten hebben immers heel intensief (en zonder montage) met elkaar opgetrokken. Nu vond ik zowaareen website die de verdenkingen in kaart brengt van alle seizoenen. Ik heb de gegevens van 2001 – 2017 bekeken en zal je de details besparen, maar de ‘majority vote’ heeft het ongeveer even vaak goed als fout. Bijvoorbeeld, in 2014 verdachten 3 van de 4 kandidaten dezelfde persoon maar dat was fout. Vaak is de informatie wie nou wie precies verdenkt niet eens compleet. Dit jaar is dat wél het geval, maar misschien is die 3x Ruben gewoon een afleiding!
 

Wie is de Mol? app spel

Ik heb de scripts ook nog gedraaid zonder de extra voorkennis (van de social media analyse). De suggestie was om te gokken op zo’n beetje 35% a 40% van de overgebleven kandidaten en wel bij de keuze van de vorige week te blijven. Maar misschien moet je in het begin wat meer of juist minder spreiden dan op het einde bijvoorbeeld; dat zat niet in mijn beperkte zoektocht. Wel wordt ook duidelijk, dat je een prijs betaalt voor eens-in-de-5-jaar-een-hoge-score: het doorsnee-jaar laat dan een wat lagere score zien. En nog los van en voorbij mijn berekeningen, vermoed ik dat in de game theorie er vast is nagedacht wat voor strategieën er mogelijk zijn als je naar de mede-poule-spelers kunt kijken, die ook weer informatie van jou kunnen zien...
 

CQM

In de eerste blog schreef ik in de conclusie dat zo’n simulatie typisch is voor onze klantenprojecten, en dat sommige vakidioten dat dan soms ook in hun vrije tijd doen. Maar wat daarna kwam, is ook typisch voor CQM: nieuwe inzichten verwerken in de rekenpartij en soms iets bestaand radicaal aan de kant gooien als de situatie daarom vraagt: je hoeft niet altijd te rekenen om een nuttig inzicht te krijgen.

Ik wens iedereen veel plezier zaterdag bij de finale van Wie is de Mol? 2018.

Jan Willem Bikker

 

Ook interessant:

Jan Willem Bikker
Jan Willem Bikker helpt je graag verder Neem contact op