FrieslandCampina Domo is bekend als producent van ingrediënten voor babyvoeding, zoals bijvoorbeeld eiwithydrolysaten. Maar ook in de biofarmaceutische industrie worden eiwithydrolysaten gebruikt, voor de nieuwste generatie geneesmiddelen. Bijvoorbeeld voor de productie van de antistoffen immunoglobinen en van groeifactoren die worden toegepast voor de behandeling van levensbedreigende ziekten zoals kanker en hemofilie.


Variatie

Hydrolysaten zijn het product van een hydrolyse proces waarin via een complex geheel van processtappen natuurlijke eiwitten in kleinere stukjes geknipt worden. En net zoals de uitkomsten van andere natuurlijke processen vertonen ook de hydrolysaten variatie. Variatie die invloed zal hebben op de celgroei en -opbrengst van het celcultuurproces. Maar die processen kennen ook hun eigen invloedsfactoren en variatiebronnen. De vraag is nu: in hoeverre zijn variaties in de samenstelling van hydrolysaten van invloed op de variatie in de opbrengst van de cellijnen van de klant? Makkelijker gezegd: wat is het effect van de grondstof op de productie van het eindproduct? Om daar achter te komen zocht Domo contact met CQM.


Statistische aanpak

Domo was al langer bezig met een Quality by Design-project (QbD) waarin veel procesdata werd verzameld en experimenteel werk is gedaan. CQM ging terug naar de basis en heeft volgens een statistische aanpak hypotheses opgezet en aannames getoetst. Omdat klanten niet graag eigen procesdata prijsgeven, heeft Domo een eigen cellijn opgezet, waarop veel tests zijn gedaan. Op basis van die resultaten en de reeds beschikbare data hebben we een eerste conclusie kunnen trekken: ongeveer de helft van de variatie in de eindopbrengst wordt niet door hydrolysaat veroorzaakt.


Optimale symbiose

Dominick Maes, R&D Manager Biopharma Ingredients bij Domo: “We hebben eerder hulp gehad van statistische experts, maar dat leverde naast een hoeveelheid abstracte statistiek geen verder begrip op van wat er zich in werkelijkheid afspeelt. CQM werkt heel anders, waardoor er een soort integratie tussen onze inhoudelijke en CQM’s methodologische kennis ontstaat. Een mooi voorbeeld van hoe biochemische en statistische kennis in optimale symbiose samen kunnen gaan.”


Stel jouw vraag

Wil je meer weten over het effect van een grondstof op de productie van het eindproduct? Neem dan contact op met Peter Stehouwer. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Openbaar maken en/of verveelvoudigen van teksten/beelden is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van CQM.
Fotocredits: CQM en Friesland Campina Domo.

Peter Stehouwer
Peter Stehouwer helpt je graag verder Neem contact op