VPRO zei het al in de documentaire ‘Tegenlicht’: in Brabant staat een van de grootste aanjagers van technologische vooruitgang, ASML. Dit innovatieve bedrijf maakt dé meest geavanceerde lithografiemachine van de wereld, een machine om computerchips mee te maken. Door de hoge vraag naar chips breiden chipfabrikanten razendsnel uit, waardoor ASML als vanzelfsprekend opschaalt in hetzelfde tempo. Tegelijkertijd wil ASML graag hun logistieke keten optimaliseren op één centrale plek, dicht bij de productie. Reden genoeg om in 2021 voor een bijna volledig geautomatiseerd warehouse (90%) te kiezen. Director Logistics Operations Mark Bergkotte* is hier met zijn team verantwoordelijk voor en CQM bouwde mee aan dit ‘Smart Warehouse’. In dit project staat het partnership tussen ASML en CQM dan ook volledig in het teken van samenwerking in de regio, talenten aan elkaar koppelen en expertise binnenhalen én benutten.


*Het artikel is geschreven vanuit de ogen van Mark Bergkotte, Director Logistics Operations bij ASML.

 

ASML-ingenieurs denken vooruit

“Bij ASML werken ingenieurs die vooruitdenken. Onder mijn collega’s bevinden zich enkele van de meest creatieve geesten in natuurkunde, elektrotechniek, wiskunde, scheikunde, mechatronica, optica, werktuigbouwkunde, informatica en software engineering. Omdat ASML meer dan €3 miljard per jaar besteedt aan R&D, hebben onze teams de vrijheid, ondersteuning en middelen om te experimenteren, te testen en de grenzen van de technologie te verleggen. Ze werken in hechte, multidisciplinaire teams en luisteren naar en leren van elkaar.”

 

Multidisciplinair team

“Dat is ook exact de reden dat ik met een multidisciplinair team wilde werken aan de bouw van ons gecentraliseerde, vrijwel volledig geautomatiseerde warehouse. Toen ik in deze rol van Director Logistics Operations startte, waren we nog bezig met het afbouwen en het inrichten van de flows van het magazijn. Ondanks de creatieve geesten die wij in dienst hebben, wilde ik graag een onafhankelijke validatie uitvoeren, door een externe partij. Waarom? Om te zien of het idee achter de flows en de automatisering goed was en om te valideren hoeveel mensen en middelen we per afdeling nodig hadden om de werkzaamheden uit te voeren. Vanuit een frisse blik, niet vanuit de bril van een slager die zijn eigen vlees keurt. Daarnaast had ik de opdracht gekregen om één organisatie binnen het warehouse te creëren en mensen toe te wijzen aan delen van die organisatie. Dan is het handig om te weten hoeveel personen je nodig hebt in die opzet, maar ook welke bottlenecks je tegen kunt komen. Toen ben ik vrij eenvoudig bij CQM uitgekomen, omdat deze partij al bekend is binnen ASML, met de vraag of we een simulatiemodel kunnen creëren om dat soort zaken te voorspellen.”

 


Mark Bergkotte (ASML) en Emy Hermens (CQM) in het nieuwste Smart Warehouse van ASML.

 

Situatie simuleren die nog niet bestaat

“Dat de mensen bij CQM vervolgens ook ingenieurs zijn die vooruitdenken, maakt het opstarten van zo’n traject vervolgens zeer prettig. Samenwerking staat dan ook centraal in dit ‘Smart Warehousing’ project. En de samenwerking triggerde veel discussie op detailniveau. Helpende discussies, dat wel. Het was een iteratief proces en het heeft mij en mijn team enorm geholpen om meer grip te krijgen op de gehele situatie. We gingen namelijk een situatie simuleren die nog niet bestond, die van een nieuw warehouse. Daar is geen data van beschikbaar, alles gebeurt op basis van inschattingen. Inschattingen op afstand, op tijd, op mankracht, enzovoorts. Dan is er lef nodig om keuzes te durven maken. Dat zit aan beide kanten wel goed. Het simulatiemodel vormt de basis van de verbeteringen binnen het warehouse. Alle uitbreidingsmogelijkheden die vanuit daar zijn doorgerekend, gaan we de komende jaren doorvoeren.”

 

Smart Warehousing

“Ik word door CQM echt gechallenged op de vragen die we vanuit ASML stellen. Het is een partij die ook durft te zeggen dat sommige zaken beter kunnen. Anderzijds vind ik flexibiliteit erg belangrijk. Als CQM zei dat het simuleren 5 maanden ging duren en ik zei dat ik het binnen 6 weken nodig had, kwamen we altijd ergens halverwege uit. Door samen opnieuw naar de scope te kijken en aan te passen waar mogelijk. Samen hebben we altijd de stip op de horizon voor ogen gehouden: hoe kunnen we zo snel mogelijk de meest relevante inzichten genereren en ons warehouse optimaliseren? Procesdenken in plaats van productdenken en… Grenzen verleggen.”

 

Interne kennis & externe expertise

“Los van het simulatiemodel dat succesvol is opgeleverd en waarmee we datagedreven beslissingen kunnen maken, is het supergaaf om te zien hoe twee bedrijven, van verschillende groottes en culturen, mooi kunnen blenden tot een vruchtbaar samenwerkingsverband. Vanuit het partnership met CQM hebben we namelijk ook een eigen fte aangenomen, gespecialiseerd in simulaties en Robotic Process Automation. Hierdoor zijn we in staat zelf keuzes te maken in plaats van continu bij CQM aan te moeten kloppen voor simulaties of scenarioplanningen. Het nieuwe warehouse levert de performance die onze interne klanten verwachten, we kunnen voortaan aan de ‘what if’s’ knoppen draaien en daardoor de beste oplossing voor de toekomst genereren. De samenwerking blijft daarom zeker behouden, interne kennis en externe expertise maakt een multidisciplinair team helemaal af.”
 


 

Emy Hermens, verantwoordelijke Senior Consultant vanuit CQM:

“Wij hebben ook erg veel geleerd van deze samenwerking met ASML. Het unieke aan dit project is namelijk dat we echt samen iets nieuws zijn gestart. Meestal simuleer je een situatie die al bestaat en kijk je naar alternatieven. Bij deze Digital Twin begonnen we vanaf 0 en moesten er zoveel logistieke processen aan elkaar geknoopt worden: inbound, outbound, cleanrooms, orderpicken, de inzet van heftrucks, noem het maar op. We hebben zeker goede discussies gevoerd en gelukkig durft ASML ook aannames te maken. Hierdoor kon de geboden oplossing gelukkig echt ‘next level’ zijn. Intern zit er veel domeinkennis en talent, zonder die twee kunnen wij nooit een oplossing vertalen naar de business. Het is ook goed dat er nu een interne specialist is aangesteld die de draad op kan pakken. Dat is CQM’s werkwijze: kennis overdragen zodat er intern draagvlak ontstaat en de opdrachtgever zélf verder kan. Natuurlijk blijven we wel verbonden en gaan we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Kortom: ik vind het super gaaf om een bijdrage te mogen leveren aan het meest geavanceerde, bijna volledig geautomatiseerde warehouse van dit moment.”

 

Wil jij ook aan de slag met Smart Warehousing?

Emy Hermens helpt je graag verder en kijkt samen met jou naar hoe je jouw warehouse smart maakt. Neem contact met haar op.

Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

Emy Hermens
Emy Hermens helpt je graag verder Neem contact op