15/06/2022


Je brein updaten en al je doelen bereiken? Onze relaties én alle CQM’ers weten vanaf nu in ieder geval hoe je dat doet. Tijdens onze Masterclass (de eerste grote, fysieke bijeenkomst met klanten sinds corona, jeej!) vertelde hoogleraar Klinische Neuropsychologie Margriet Sitskoorn ons alles over het brein. Maar dat niet alleen: ze deelde ook hoe je je brein – en dat van anderen – in control neemt. Wat?! Tja, Margriet wordt ook wel ‘hoogleraar manipulatie’ genoemd… En ondanks dat manipuleren een negatieve connotatie heeft (het op een slinkse manier iets willen bereiken ten koste van anderen), is de letterlijke betekenis ‘verandering teweegbrengen’. Het hoeft dus helemaal niet slecht te zijn. Op een subtiele manier je eigen brein of dat van anderen beïnvloeden, kán ook met de beste bedoelingen en zonder negatieve gevolgen voor jezelf of de ander. Sterker nog, volgens de hoogleraar leidt het frontaal naar succes!


Simpele bovenkamer

Onze hersens lijken enorm complex en een niet te bevatten concept, maar eigenlijk is die bovenkamer van ons supersimpel. Ons brein handelt namelijk vooral op herhaling, vanuit de automatische piloot en ons gedrag is daardoor ontzettend voorspelbaar. Wanneer je dat weet, kun je automatisch handelen in je voordeel gebruiken.

Door bijvoorbeeld eerst een aantal vragen te stellen die een lichte stressverhoging veroorzaken (zoals een aantal eenvoudige rekensommen), zal het antwoord op de échte en laatste vraag heel stereotiep (kenmerkend, steeds terugkerend, clichématig) en dus voorspelbaar te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld als vervolgvraag stelt: noem een gereedschap, zullen de meeste mensen “hamer” antwoorden. Of “zaag”, het tweede meest gegeven antwoord. Maar in ieder geval niet staaldraadschaar of afstriptang.

Een ander voorbeeld waarmee je kunt zorgen dat mensen in automatisch handelen terechtkomen is door eerst een heel eenvoudige, gesloten vraag te stellen die er niet toe doet. Bijvoorbeeld “Vind je blauw een mooie kleur?”. Als je vervolgens de échte, open vraag stelt (zoals “Wil je mij dit weekend helpen schilderen?”) is de kans groot dat het denken wordt overgeslagen en de ander direct, uit automatisme, een keuze maakt. En vaak pakt dit positief uit!  

(Pre)frontaal succes

Margriet Sitskoorn leerde ons dat dit automatisch handelen voortkomt uit ons oerinstinct; het overlevingsmechanisme (voorgeprogrammeerd gedrag) om jezelf te beschermen en in leven te houden. En dat heeft weer te maken met het pijn- en genotsysteem. Pijn (vermijden) en genot (zoeken) reguleren ons gedrag.

Toch kun je door juist heel bewust níet automatisch te handelen, maar het voorste gedeelte van je hersenen – de prefontale cortex – te gebruiken, ook geluk ervaren (lees: je genotsysteem belonen). Dat heeft te maken met positieve beloning op het gebied van onze vijf belangrijkste sociale emoties: Status, Certainty, Autonomie, Relatedness (hoor je erbij) en Fairness (eerlijke behandeling). Maar daarvoor zijn nieuwe, aangeleerde handelingen en gedrag nodig.

Denk bijvoorbeeld aan de bekende snacktrek in de middag. Je hongerige brein (oerinstict) stimuleert je om lekker wat te eten, gezond of ongezond maakt niet zo veel uit. Food in the belly - now! Je prefrontale cortex herinnert je echter aan je goede voornemens en stimuleert je een gezonder alternatief te kiezen. Wanneer het lukt de snoeppot over te slaan en voor de fruitmand te gaan, ben je extra trots op jezelf wat ook een fijn gevoel geeft.

Neuroplasticiteit

Het goede nieuws is dat nieuw gedrag te beïnvloeden en stimuleren is. Wat betekent dat het ‘in control’ zijn en manipuleren van je brein dus écht een eitje is. Door bijvoorbeeld dingen te doen die buiten je comfortzone (en dus automatisch handelen) liggen, maak je nieuwe neurologische verbindingen in je hersenen aan. Vanwege de neuroplasticiteit van je hersenen (het brein is plastisch, oftewel beïnvloedbaar) worden steeds nieuwe verbindingen tussen neuronen (hersencellen) aangemaakt en groeit je bovenkamer dus met je mee. Met andere woorden: door te ontdekken, nieuwsgierig te zijn en te innoveren (niet geheel toevallig de kernwaarden van CQM ;-)) ontwikkel je je brein voorbij de automatische piloot om te overleven. Dit helpt je je doelen bereiken, keuzes te maken, te leren en te groeien. Kortom: je gaat frontaal naar succes!

De Masterclass heeft bij ons in ieder geval heel wat nieuwe verbindingen aangemaakt. Niet alleen in onze hersenen maar zeker ook met onze relaties. Wat was het fijn om elkaar weer te ontmoeten en samen te groeien. Wij worden daar héél gelukkig van!

Complimenten aan Margriet Sitskoorn voor de interessante en bijzonder amusante Masterclass. En bijzondere dank aan onze relaties voor jullie aanwezigheid.  

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten hoe CQM dit automatisch handelen binnen jouw organisatie kan omturnen? Neem dan contact op met een van onze CQM'ers. Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Lees meer over onze andere Masterclasses:

Françoise Vaessen
Françoise Vaessen helpt je graag verder Neem contact op