06/12/2017


DynaMerge is een project uit het NWO-programma Vitale Logistiek waarin NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), Dinalog en TNO in opdracht van de Topsector Logistiek en de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken samen met bedrijfsleven en wetenschap werken aan de innovatie van de logistieke sector.

CQM is als valorisatiepartner betrokken bij het Dynamerge-project. Naast CQM zijn de andere project partners: Philips Healthcare, Brandweer Amsterdam/Amstelland, Intemo, CityGIS, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Twee maal per jaar vindt bij één van de partners een project meeting plaats. Gisteren was de meeting bij CQM.

Dynamerge richt zich op de ontwikkeling van wiskundige modellen waarmee dynamisch kan worden bepaald hoeveel materieel (zoals brandweerwagens) of materiaal (zoals reserveonderdelen) of mensen (zoals brandweerlieden of servicemonteurs) waar ‘op voorraad’ moet zijn. Het doel is om veiligheid en beschikbaarheid te verhogen en tegelijkertijd de kosten te beheersen. Hulpdiensten, zoals brandweer en ambulancediensten, en leveranciers van complexe systemen, zoals Philips Healthcare, hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Beide moeten snel in actie komen in gevallen van nood. De een moet uitrukken met voldoende materieel en mensen, de ander moet benodigde reserveonderdelen en competente service engineers snel bij een defect apparaat brengen. CQM is zelf als adviesbureau actief in dit gebied. Zo houden we ons bezig met logistiek van reserveonderdelen en maintenance.

 

 

Bram Kranenburg van CQM verzorgde de aftrap met een presentatie over CQM. Minou Olde Keizer van CQM (prijswinnaar World Class Maintenance Award) presenteerde over het werk van een van onze afstudeerders, Collin Drent, die in het kader van Dynamerge heeft gewerkt aan modellen voor het aansturen en proactief (re)alloceren van service-engineers in een servicelogistiek netwerk. Dimitri Usanov en Rob van der Mei van het CWI presenteerden modellen voor het dynamisch (re)alloceren van brandweerwagens en ambulances.

Naar aanleiding van de verhalen ontstond een levendige en productieve discussie met voldoende aanknopingspunten voor verder onderzoek. Zo zijn we weer een stapje verder gekomen in de ontwikkeling van beslissingsondersteunende modellen voor de dynamische (re)allocatie van resources in emergency service networks. 

 

Bram Kranenburg
Bram Kranenburg helpt je graag verder Neem contact op