Soms heb je van die bedrijven, daar kun je alleen maar bewondering voor hebben. Zo’n organisatie is Fibrant. Zij maakt namelijk Caprolactam, een veelgebruikt product in de vezelindustrie. Je komt het overal tegen: in hoogwaardige kleding, onder de motorkap van je auto, in de verpakking van je kaas of het tapijt in je woonkamer. Zonder dit product van Fibrant komen deze middelen namelijk niet tot stand. Logisch dat er bij zo’n chemisch proces een goede logistiek vereist is. CQM ontwikkelde een wiskundige optimalisatietool die zorgt voor een betere aansturing van de fabrieken, een hoop tijd bespaart en belangrijker nog: onnodige kosten voorkomt!



We spreken met Bertin Terpstra, Supply Chain Manager
bij Fibrant over dit mooie project.
Vanuit CQM geven we ook het woord aan
collega Jacob Jan Paulus, Principal Consultant.

 

 

Wat doet Fibrant

Fibrant maakt dus basischemicaliën die haar klanten polymeriseren tot tussen- of eindproducten. Deze vormen de basis voor onder andere kleding, tandenborstels, hittebestendige onderdelen in je auto en spullen in je woonkamer. In heel veel producten zitten dus de hoogwaardige vezels en plastics van Fibrant. Om uiteindelijk dit eindproduct te maken, maakt Fibrant gebruik van acht met elkaar geïntegreerde fabrieken op Chemelot Geleen. Ook spelen leveranciers een belangrijke rol in dit proces en is Fibrant afhankelijk van deze partijen. Kortom: een goede onderlinge communicatie en aansturing is enorm belangrijk!

 

Realtime monitoren en bijsturen

De tool die CQM heeft gebouwd helpt Fibrant om de fabrieken en alle betrokken partijen beter te kunnen aansturen. Bertin: “Dit doet hij op twee manieren. Maandelijks wijzigen er namelijk veel prijzen in de chemische markt. Denk aan die van de grondstoffen of tegen welke prijs we ons product verkopen. Door de tool hebben we nu realtime inzicht. We maken dus veel directer beslissingen op wat er speelt. Met de tool kunnen we snel doorrekenen wat en hoe we moeten produceren en eventueel bijsturen. Stel dat een leverancier zijn grondstofprijs verhoogt, dan zien we welk effect dit heeft op de totale kosten en onze marges. Maar ook bij meer incidentele complexe situaties die zich tijdens een chemisch proces kunnen voordoen. Bijvoorbeeld wanneer een toeleverancier uitvalt en ons productieproces daardoor andere grondstoffen moet innemen. De tool berekent: wat kost dit ons en welke oplossing levert ons de minste schade en de beste oplossing?”

 

Snijpunt van wel of niet produceren

Jacob Jan vult aan: “Om tot een goede beslissing te komen is een helikopteroverzicht nodig die naar het gehele samenspel van alle fabrieken, leveranciers en afnemers kijkt. Als je de verkoopprijs van je product weet en de kosten die met het productieproces gemoeid zijn, komt er ergens een snijpunt. Een punt waarop je bij een verandering in de markt kunt beslissen of het beter is om de productie te staken of voort te zetten. Of in het geval dat een leverancier uitvalt en je een keuze moet maken of en hoe het productieproces doorgaat. Vóór de tool bestond werd er soms per fabriek besloten wat de beste aanpak was en gekozen om over te stappen naar een andere (wellicht duurdere) partij. Terwijl je nu direct inziet dat dit soms voor het geheel meer kost dan oplevert. Daarom kan Fibrant er nu voor kiezen om minder te produceren en zo kosten te besparen. Door deze coördinatie over de fabrieken heen is een betere aansturing mogelijk.”
 



5 oplossingen binnen 1 minuut

Bertin: “De tool levert ons nog veel meer voordelen op. De afdelingen Supply Chain Management en Inkoop zijn nu echt meer in de lead. We zijn daardoor minder afhankelijk van (input van) andere afdelingen, waardoor we snel kunnen schakelen. Daarnaast hoeven we niets uit het blote hoofd uit te rekenen en werken we minder met Excel. Met Excel kom je met meer moeite tot één oplossing en met de tool heb je binnen enkele minuten wel vijf oplossingen tot je beschikking”, vertelt Bertin. “In zeer complexe situaties helpt de tool ons veel sneller een goede instelling van de fabriek te vinden. Vroeger deden we soms daar wel een week over om met een oplossing te komen. Nu kan dat in één dag. Dat betekent zes dagen verschil en zeven keer sneller beslissen. Sneller schakelen betekent voor ons vaak veel besparen!”.

 

Intern draagvlak en overtuigingskracht

“Bovendien winnen we niet alleen op het gebied van geld, de tool levert ons ook intern draagvlak op. Eén keer per maand hebben we een Sales & Operations Planning meeting, waar de afdelingen Verkoop, Productie, Financiën, Inkoop en SCM bijeenkomen. Het team dat de complete business aanstuurt. Dat aansturen gaat een stuk gemakkelijker als je diverse mogelijke scenario’s kunt schetsen en direct de (financiële) gevolgen van een beslissing inzichtelijk kunt maken. De overtuigingskracht is enorm vergroot.”

 

De samenwerking met CQM

Al met al dus een uiterst geslaagd project en Bertin is dan ook zeer tevreden. “Met CQM is het zeer prettig samenwerken. Je hebt modelbouwers, die puur en alleen uitvoeren en je hebt mensen die meedenken. Die cijfers en woorden bij elkaar brengen. Die echt begrijpen waar de bottlenecks zitten en dit vertalen naar een goede oplossing. Dat is de kracht van CQM! Daarnaast ‘krijg’ je een vaste consultant, die altijd voor je klaar staat, snel schakelt en er alles aan doet om te leveren. Heel erg fijn. CQM heeft ook een goede externe focus. Van wiskundigen heb je wellicht het idee dat ze introvert zijn en alleen maar cijfertjes (kunnen) zien, maar niets is minder waar. CQM is bezig met haar profilering, met haar klanten. Onze casus bewijst dat ook weer eens. Er zit zoveel warmte in jullie bedrijf, de menselijkheid overheerst in alles. En dat voor een bedrijf dat graag altijd met cijfers en formules bezig is!”

 

Jacob Jan sluit af: “Wat een lof over onze organisatie en onze samenwerking, dat is wat dit vak echt mooi maakt. Natuurlijk is de wiskunde achter deze casus prikkelend en uitdagend, maar mensen blij maken, strategisch meedenken en een kijkje in de keuken bij mooie bedrijven, dat maakt dat ik elke dag met plezier aan het werk ben.”

 

Ook interesse in een optimalisatietool voor je logistieke proces?

Neem contact op met Jacob Jan Paulus. Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.


Openbaar maken en/of verveelvoudigen van teksten/beelden is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van CQM.
Fotocredit: Fibrant.

 

Jacob Jan Paulus
Jacob Jan Paulus helpt je graag verder Neem contact op